Välj en sida

FNH Ungdom

FNH Ungdom hanterar frågor som rör ungdomarna i Föreningen Nordsvenska Hästen och jobbar nära föreningens styrelse för att bevaka den yngre generationens intressen. Det är FNH Ungdom som ordnar det populära ungdomslägret som hålls varje sommar. Varje år ges även en almanacka ut. Fler uppdrag är att bemanna föreningens monter vid evenemang, att fungerar som bollplank för de ungdomsansvariga ute i distrikten.

Senaste nytt

Årets ungdom 2021

Årets ungdom 2021, Emelie Eriksson, blev inte nominerad en gång utan två!Nomineringarna hade liknande innehåll och har sammanfattats så här:Vi vill nominera Emelie Eriksson från Sollerön, Dalarna till årets ungdom! Emelie är 26 år och enengagerad...

Årets Ungdom 2021

FNH Ungdoms arbetsgrupp vill lyfta fram våra duktiga ungdomar i landet och delar därför ut priset Årets ungdom. Årets ungdom är en person som är 26 år eller yngre och som älskar vår fina ras och som visar stort intresse och engagemang för den och...

Almanacka 2022

Skicka in ditt bidrag till FNH Ungdoms almanacka för år 2022! Maila bilden till: fnhungdom@outlook.com. Märk ämnesraden med "Almanacka". Det ska vara en renrasig Nordsvensk BrukshästSkriv hästens namn och suffix/reg nr, samt namn på de personer som...
Årets Ungdom 2021

Årets Ungdom 2021

FNH Ungdoms arbetsgrupp vill lyfta fram våra duktiga ungdomar i landet och delar därför ut priset Årets ungdom. Årets...

Almanacka 2022

Almanacka 2022

Skicka in ditt bidrag till FNH Ungdoms almanacka för år 2022! Maila bilden till: fnhungdom@outlook.com. Märk...

Möt ungdomsgruppen

Adelina Svensson

Jönköping – sammankallande

Lär känna

Jag heter Adelina Svensson, är 28 år och kommer ifrån byn Hällabäck som tillhör Jönköpings distrikt. För närvarande studerar jag till jurist i Göteborg. Mina två nordsvenska brukshästar, Magne och Helga har jag på mina föräldrars gård i Hällabäck. 

På gymnasiet gick jag naturbruksprogrammet med inriktning Häst och ridsport på Ingelstadgymnasiet utanför Växjö. Det var även där jag fick upp ögonen för nordsvensken. På skolan fanns då nordsvenska brukshästar som användes främst i körutbildningen. Där såg jag vilken mångsidig häst det är och fattade tycke för rasen. I samband med att jag tog studenten köpte jag min egna första nordsvensk, Magne som jag fortfarande har kvar.

Jag har valt att engagera mig i FNH ungdom för att jag tycker det är viktigt att bidra till att fler unga personer får ett intresse för den nordsvenska brukshästen. För att föreningsarbetet ska fortsätta och de ideella föreningarna finnas kvar krävs att det fylls på med ungdomar som kan lära sig och vara med och ta föreningen framåt. 

Sofia Martinsson

Stockholm

Lär känna

Mitt namn är Sofia Martinsson och jag är 25 år. Jag började på ridskola i Linköping när jag var 8 år och där efter har hästintresset bara ökat. Efter många år i ridskolan med sköthästar, tävlingar och allt som hör till så sadlade jag om och utökade sadeln med en sele. Jag gick en ettårig utbildning på Strömsholm i brukskörning, och här började även intresset för avel och unghästutbildning att växa. I och med min utbildning så flyttade jag sedan vidare från Strömsholm till Stockholm där jag fick jobb som timanställd hästskötare/djurvårdare på Skansen och även hovstallet under ca 4 år och det var fantastiskt roligt att få jobba med det man älskar! Numer har jag ett annat otroligt rokigt jobb på en djuraffär. Jag har tyvärr ingen egen häst, men varje sommar brukar jag ha ett litet projekt, en unghäst som jag hämtar hos min faster som bedriver avel av nordsvenskar. Jag rider sedan in hästen över sommaren och ibland även kör in, och sedan när hösten närmar sig så får den åka tillbaka för försäljning. Det är väldigt roligt och lärorikt att få arbeta på detta sätt med unghästar. 

Erika Karlsson

Blekinge

Lär känna

Mitt namn är Erika Karlsson och jag bor på en gård utanför Karlskrona i Blekinge. Har varit aktiv i FNH ungdom sedan 2014 och sitter även med distriktets styrelse. Jag brinner för Nordsvensk Brukshäst för att det är en väldigt mångsidig ras med härlig utstrålning och arbetslust! Jag vill med mitt engagemang i föreningen inspirera andra människor att vara med och bevara våran inhemska ras.

Mathilda Adamsson

Östergötland

Lär känna

Jag heter Mathilda Adamsson är 27 år gammal och bor utanför Finspång i Östergötland. Jag bor på en liten gård med min sambo, 2 nordsvenskar, 2 kameler, hundar, katter och lite andra mindre djur. Jag sitter med i distriktstyrelsen som ungdomsansvarig och är även med i ungdomsgruppen. Min ena nordsvensk (Embla e.Helmer 1822 u.Nova 23054 ue.Teigeblesen 1872) flyttade hem till oss när jag var 12 år gammal (hon var då 6 månader) Som enligt mig är det bästa sättet att få växa upp på och att alltid få ha en nordsvensk vid sin sida. Vilket jag tycker fler barn/ungdomar borde få uppleva. Därför är jag med i ungdomsgruppen då jag vill att fler ska få uppleva våra underbara Nordsvenska Brukshästar!

Elvira Nordvall

Västmanland

Lär känna

Mitt namn är Elvira Nordvall. Jag är 27 år och bor i Skultuna i Västmanland. Jag är utbildad kusk från kuskutbildningen i brukshästkörning på Strömsholm och sen dess har jag hunnit med mycket körning både under fler år på Strömsholm och därefter på Vallby friluftsmuseum i Västerås utöver mina egna hästar. Hemma har vi ett shetlandssto med föl och så klart även en Nordsvensk. Ett sto vid namn Belise född 2014 e: Lindus ue: Bristol. Nu håller jag och sambon så sakta på att starta upp en verksamhet tillsammans med våra hästar. 

 

Och varför blev det nordsvensk för mig? Det började redan under de tidiga åren på ridskolan där de hade en äldre nordsvenskvalack. Han blev min första riktigt stora kärlek i livet. När han efter många år tillsammans fick lämna jorden så var det ingen tvekan om att jag en dag skulle ha en alldeles helt egen Nordsvensk! Jag tycker att rasen har allt jag önskar i en häst. Den är snäll, modig och med ett stabilt och lugnt psyke kombinerat med en ordentlig glöd och arbetsvilja när det gäller. Den ultimata arbetskamraten så väl som livskamrat!

 

Sist men inte minst, varför är jag med i ungdomsgruppen? När jag blev frågad att delta så lockades jag av tanken att främja ungdomars plats i föreningen. Jag har alltid gillat att engagera mig med barn och ungdomar och det finns ju inget roligare än att få dela med sig av det man brinner för och få med sig nya unga förmågor!

Sofia Kjellström

Värmland

Lär känna

Jag heter Sofia Kjellström, 29 år gammal och bor på en liten hästgård i Kil, Värmland. Jag sitter i distriktets styrelse där jag  bland annat är ungdomsansvarig och jag är även med i ungdomsgruppen. 

Nordsvensk brukshäst är ett självklart val för mig då den passar in i mitt liv som handen i handsken. Jag vill ha en stor och trygg häst som jag kan rida och köra med samtidigt som jag behöver en häst som bl.a kan dra hem ved från vår skog. Jag säger som de flesta gör när de får frågan varför de valt nordsvensk: För att med en nordsvensk kan man göra allt! Verkligen allt!  

 

Hemma på gården finns i dagslägen två nordsvenskar:
Luffa e: Magaluffe född 2009 hos min mor Maria Hofstedt köpte jag när hon var fyra år gammal. Sen dess har jag kört till och ridit in henne och har tagit ett föl på henne. Hon är en känslig dam och har ett stort lass med egen vilja men med rätt teknik och ett gott lugn (och massor med tålamod) får man henne till att göra vad som helst.   

Elsa e: Tanke född 2017 är Luffas första föl och min första egna uppfödning. En självsäker och rätt bestämd ung dam blev det med en stor nyfikenhet för nya saker. Inkörningen är i full gång och har i dagsläget kommit så långt att dra en tom kälke. Mitt och Elsas första mål är att genomföra ett bra FKP år 2020 och än så länge verkar det väldigt lovande. Hon är en klippa!  

 

För att denna underbara hästras ska överleva och bevaras så är det viktigt att ständigt jobba med att föra vidare kunskap och intresse för den nordsvenska hästen till vår yngre generation. Det är viktigt att visa att en nordsvensk är så mycket mer än en tjock och klumpig skogsmulle, och att man faktiskt kan ta sig riktigt långt med  en nordis. Sverige har ju flera fantastiska exempel på det! 

Jennie Preiholt

Västmanland

Lär känna

Jennie Preiholt, bor på och driver Rörbo Lantbruk utanför Skultuna i Västmanlands län. Gick kuskutbildningen 2015-16 på Strömsholm och har fem nordsvenskar hemma. Hästarna används i gårdens arbete och all egen skog tas om hand med hästarnas hjälp. När korna ska byta bete så har hästarna fått börja hjälpa till där också med att driva kor. Bedriver även avel på de tre stona som finns på gården. Jag har varit aktiv i föreningens ungdomssektion sedan 2016 fastän jag inte är ungdom längre så tycker jag att det är viktigt att försöka bidra till att vi får fler yngre nya förmågor i föreningen som känner sig viktiga och välkomna. Det är där vi säkrar föreningens och Nordsvenskens framtid. Just Nordsvenskens stabilitet, stora användningsområde och sunda exteriör är de egenskaper som tilltalar mig allra mest.

Kontakta FNH Ungdom

Kontakta ungdomsgruppen när du har funderingar på aktiviteter som kan locka fram de yngre!

Gruppens mailadress: fnhungdom@outlook.com

Share This