Välj en sida

FNH Ungdom

FNH Ungdom hanterar frågor som rör ungdomarna i Föreningen Nordsvenska Hästen och jobbar nära föreningens styrelse för att bevaka den yngre generationens intressen. Det är FNH Ungdom som ordnar det populära ungdomslägret som hålls varje sommar. Varje år ges även en almanacka ut. Fler uppdrag är att bemanna föreningens monter vid evenemang, att fungerar som bollplank för de ungdomsansvariga ute i distrikten.

Senaste nytt

Lägervärd till årets ungdomsläger!

Ett nytt år är här och FNH Ungdom söker en lägervärd till 2023 års ungdomsläger!Ungdomslägret hålls under sommaren och anordnas för att ge ungdomar upp till 26 år, möjlighet att umgås mednordsvenska brukshästar, lära sig om bland annat avel och...

Till alla ungdomar – dags att söka till HUL – Hästnäringens Unga Ledare

Vem kan söka – förkunskapskravUtbildningen vänder sig till dig som är mellan 18 – 26 år. Du är intresserad av att utveckla dig själv och att utveckla ungdomsverksamheten i din organisation. Mål och bakgrund till ledarskapsprogrammetHUL ska vara en...

Årets ungdom 2022 – Alva Lindvall

Årets ungdom 2022 har utsetts till Alva Lindvall från Östergötlands distrikt.Nomineringen lyder:"Alva Lindvall är 15 år och på väg in i gymnasielivet där hon ska läsa Naturvetenskappå Vretaskolan. Hon är uppväxt med sin mammas hästar och de fyller...

Skicka in bilder till FNH Ungdoms almanacka 2023!

KOM IGEN NU!Skicka in ditt bidrag senast 30/9 till fnhungdom@outlook.com märk ämnesraden med "almanacka"Det ska vara en renrasig Nordsvensk Brukshäst.Skriv hästens namn och suffix/reg.nr, samt namn på de personer som medverkar och på fotografen....

Möt ungdomsgruppen

Adelina Svensson

Jönköping – sammankallande

Lär känna

Jag heter Adelina Svensson, är 28 år och kommer ifrån byn Hällabäck som tillhör Jönköpings distrikt. För närvarande studerar jag till jurist i Göteborg. Mina två nordsvenska brukshästar, Magne och Helga har jag på mina föräldrars gård i Hällabäck. 

På gymnasiet gick jag naturbruksprogrammet med inriktning Häst och ridsport på Ingelstadgymnasiet utanför Växjö. Det var även där jag fick upp ögonen för nordsvensken. På skolan fanns då nordsvenska brukshästar som användes främst i körutbildningen. Där såg jag vilken mångsidig häst det är och fattade tycke för rasen. I samband med att jag tog studenten köpte jag min egna första nordsvensk, Magne som jag fortfarande har kvar.

Jag har valt att engagera mig i FNH ungdom för att jag tycker det är viktigt att bidra till att fler unga personer får ett intresse för den nordsvenska brukshästen. För att föreningsarbetet ska fortsätta och de ideella föreningarna finnas kvar krävs att det fylls på med ungdomar som kan lära sig och vara med och ta föreningen framåt. 

Sofia Martinsson

Stockholm

Lär känna

Mitt namn är Sofia Martinsson och jag är 25 år. Jag började på ridskola i Linköping när jag var 8 år och där efter har hästintresset bara ökat. Efter många år i ridskolan med sköthästar, tävlingar och allt som hör till så sadlade jag om och utökade sadeln med en sele. Jag gick en ettårig utbildning på Strömsholm i brukskörning, och här började även intresset för avel och unghästutbildning att växa. I och med min utbildning så flyttade jag sedan vidare från Strömsholm till Stockholm där jag fick jobb som timanställd hästskötare/djurvårdare på Skansen och även hovstallet under ca 4 år och det var fantastiskt roligt att få jobba med det man älskar! Numer har jag ett annat otroligt rokigt jobb på en djuraffär. Jag har tyvärr ingen egen häst, men varje sommar brukar jag ha ett litet projekt, en unghäst som jag hämtar hos min faster som bedriver avel av nordsvenskar. Jag rider sedan in hästen över sommaren och ibland även kör in, och sedan när hösten närmar sig så får den åka tillbaka för försäljning. Det är väldigt roligt och lärorikt att få arbeta på detta sätt med unghästar. 

Ann-Ida Fasth

Skaraborg

Lär känna

Jag heter Ann-Ida Fasth, kommer från Lerdala en bit utanför Skövde. Jag är 24år och min familj har haft Nordsvenskar sen innan jag föddes. Det är så mitt intresse för rasen har uppkommit och jag har nu en egenuppfödd Nordsvensk (Rainy-12 e. Kronprins ue. Faxe) som jag tävlar och tränar i allt från hoppning, terräng och dressyr till sportkörning och bruks. Jag har valt att vara med i FNH ungdom eftersom jag vill engagera mig att få fler unga att få upp ögonen för rasen och för att behålla rasen samt öka dess värde.

Mathilda Adamsson

Östergötland

Lär känna

Jag heter Mathilda Adamsson är 27 år gammal och bor utanför Finspång i Östergötland. Jag bor på en liten gård med min sambo, 2 nordsvenskar, 2 kameler, hundar, katter och lite andra mindre djur. Jag sitter med i distriktstyrelsen som ungdomsansvarig och är även med i ungdomsgruppen. Min ena nordsvensk (Embla e.Helmer 1822 u.Nova 23054 ue.Teigeblesen 1872) flyttade hem till oss när jag var 12 år gammal (hon var då 6 månader) Som enligt mig är det bästa sättet att få växa upp på och att alltid få ha en nordsvensk vid sin sida. Vilket jag tycker fler barn/ungdomar borde få uppleva. Därför är jag med i ungdomsgruppen då jag vill att fler ska få uppleva våra underbara Nordsvenska Brukshästar!

Elvira Nordvall

Västmanland

Lär känna

Mitt namn är Elvira Nordvall. Jag är 27 år och bor i Skultuna i Västmanland. Jag är utbildad kusk från kuskutbildningen i brukshästkörning på Strömsholm och sen dess har jag hunnit med mycket körning både under fler år på Strömsholm och därefter på Vallby friluftsmuseum i Västerås utöver mina egna hästar. Hemma har vi ett shetlandssto med föl och så klart även en Nordsvensk. Ett sto vid namn Belise född 2014 e: Lindus ue: Bristol. Nu håller jag och sambon så sakta på att starta upp en verksamhet tillsammans med våra hästar. 

 

Och varför blev det nordsvensk för mig? Det började redan under de tidiga åren på ridskolan där de hade en äldre nordsvenskvalack. Han blev min första riktigt stora kärlek i livet. När han efter många år tillsammans fick lämna jorden så var det ingen tvekan om att jag en dag skulle ha en alldeles helt egen Nordsvensk! Jag tycker att rasen har allt jag önskar i en häst. Den är snäll, modig och med ett stabilt och lugnt psyke kombinerat med en ordentlig glöd och arbetsvilja när det gäller. Den ultimata arbetskamraten så väl som livskamrat!

 

Sist men inte minst, varför är jag med i ungdomsgruppen? När jag blev frågad att delta så lockades jag av tanken att främja ungdomars plats i föreningen. Jag har alltid gillat att engagera mig med barn och ungdomar och det finns ju inget roligare än att få dela med sig av det man brinner för och få med sig nya unga förmågor!

Jennie Preiholt

Västmanland

Lär känna

Jennie Preiholt, bor på och driver Rörbo Lantbruk utanför Skultuna i Västmanlands län. Gick kuskutbildningen 2015-16 på Strömsholm och har fem nordsvenskar hemma. Hästarna används i gårdens arbete och all egen skog tas om hand med hästarnas hjälp. När korna ska byta bete så har hästarna fått börja hjälpa till där också med att driva kor. Bedriver även avel på de tre stona som finns på gården. Jag har varit aktiv i föreningens ungdomssektion sedan 2016 fastän jag inte är ungdom längre så tycker jag att det är viktigt att försöka bidra till att vi får fler yngre nya förmågor i föreningen som känner sig viktiga och välkomna. Det är där vi säkrar föreningens och Nordsvenskens framtid. Just Nordsvenskens stabilitet, stora användningsområde och sunda exteriör är de egenskaper som tilltalar mig allra mest.

Kontakta FNH Ungdom

Kontakta ungdomsgruppen när du har funderingar på aktiviteter som kan locka fram de yngre!

Gruppens mailadress: fnhungdom@outlook.com