Träff för körkursansvariga i Rättvik 22-24 september

Sista helgen i september anordnade FNH riks en träff för körkursansvariga i distrikten. Vi befann oss på Stiernhööksgymnasiet i Rättvik. Fantastisk fin skola att vara på kurs på. Instruktörer på kursen var: Elisabet Olofsson, Lena Casselbrant och Marie Lindvall. Vi var tre från Kronobergs distrikt som åkte på träffen i Rättvik, Åsa, Gunilla och Mia. På fredagskvällen träffades vi och presenterade oss för varandra, och gick igenom programmet för helgen.

Lördag morgon startade med genomgång och teori pass, som sedan följdes av praktiska övningar med häst i det fina körhuset. Genomgång och diskussioner, säkerhet och rutiner vid anspänning och frånspänning. Här gick vi igenom tex kusken och medhjälparens olika roller, olika skacklars infästning i selen, tömfattning, går vi in från båda sidor i skackeln? Här gavs mycket utrymme för att ställa frågor och diskussioner oss emellan. Efter en gemensam god lunch var det dags för eftermiddagens praktiska övningar. Vi delades in i grupper, och alla fick en häst att göra iordning för tömkörning. Elisabet gick igenom fyra stycken övningar som alla fick prova. Vi fick tillgång till skolans mycket harmoniska och välutbildade hästar, en fröjd att få jobba tillsammans med! De övningar som vi fick göra kan man både öka och minska i svårighetsgrad och utveckla, som underlag i kurser som vi håller framöver. Alla gavs gott om tid att prova övningar med häst, och här var instruktörerna med och gav tips under tiden. Efter de praktiska övningarna samlades vi och satt ner för reflektion och diskussion. Efter en gemensam trevlig middag var det kväll och dags för kudden.

Söndag morgon, sista dagen. Samlades vi först för genomgång av dagen, och tankar från gårdagen. De praktiska övningarna hölls sedan ute i paddocken. Där gick Lena igenom markarbete och ledövningar. Elisabet och Marie genomförde olika moment med häst och vagn såsom, vändning på trång plats, ryggning och start och stopp i backe. Efter lunch samlades vi för avslut och utvärdering.

Vi från Kronobergs distrikt vill tacka för en mycket trevlig och lärorik helg. Mycket välplanerad och genomtänkt, fanns tid för frågor och reflektion. En fantastisk plats att vara på. Genom hela kursen fanns en röd tråd, tänka säkerhet, som vi hela tiden utgick ifrån och kom tillbaka till. Tack!

Varukorg
Rulla till toppen