Välj en sida

Håll smittorna borta!

9 mar, 2020 | Evenemang

Nu när vi samlas på Grevagården, hästar och människor, så gäller det att var och en tar sitt ansvar för att minska risken för smittspridning. Det gäller både folk och fä. 
När coronaviruset tar upp mycket nyhetsplats är det förstås väl känt att den som vet med sig att den kan tänkas bära smitta stannar hemma. På plats gäller att inte vara onödigt närgångna med varandra, och att hålla en god handhygien. Detta ska tas på allvar. Tvål och vatten och handsprit.
För hästarnas del är det så att smittor alltid snurrar runt ute i landet. Störst risk att träffa på smitta har den som rör sig bland tävlande hästar och nya importer. Det gäller influensa, kvarka, abortvirus med flera sjukdomar. Det gäller för hästägare att ha ett sunt smittskyddstänk för att minska risken att drabbas. Hästen bör vaccineras mot influensa. Mot de övriga finns idag inget riktigt bra vaccin.
Den som kommer med häst till Grevagården ska skriva på hästägarförsäkran vid ankomst. Med denna underskrift intygas på heder och samvete att hästen inte har haft kontakt med smitta under minst tre veckor. Det är hästägarens ansvar att se till att hästen är vaccinerad mot influensa, detta är inte obligatoriskt men en god idé. 
Väl mött!

Liknande inlägg

2020 – året som gått

2020 – året som gått

Här kommer en liten sammanställning i siffror över detta minst sakt ovanliga år! Avel Under 2020 hade 94 hingstar löst licens. Sammanlagt betäckes 442 nordsvenska ston och 17 ston av...

läs mer
Tekniska problem

Tekniska problem

ÅTGÄRDAT! Vi har för närvarande tekniska problem i vårat system för utskick av pass och arbetar med att lösa problemen så fort som möjligt. Hoppas att nu har överseende med detta.

läs mer

Lär dig mer!

Här kan du fördjupa dig om den nordsvenska brukshästen, dess ursprung och statistik om stamboken under åren som gått.

 Nordsvensk Brukshäst

Nordsvensk brukshäst - ett kulturarv

Den nordsvenska hästens ursprung

Avel

Statistik på betäckningar

Stamboken

Alla stamböcker

Stambokens nytta och betydelse

Antal stamboksförda ston och hingstar i fem årsintervall

Stostam

Stostammar

Vad är en stostam?

Hingstlinjer

Nordsvenska hingstlinjer/grenar

Premiering

Hästpremiernigsnämnden förr i tiden