hits counter
FNH_logga.png                                                             
 
Fölstöd Stoinventering SUPER-elit
Hem Föreningen EU-projekt Distrikt Avel Registrering Hingstar Ston KBI/FKP Utmärkelser PR/Info allmänt FNH-Ungdom Distriktsaktiviteter Utbildningar Forskning Hästannonser Kontakt Länkar Kalendarium Hästdagar

Stoinventering

 

Syftet med stoinventeringen är, att plocka ut ston som är lite udda i sin stam, där hingstar kommer fram som inte använts så mycket, udda kombinationer, stostammar som är på väg att försvinna mm. Granskningsgruppen går tillbaka i stamboken och tittar på stammen. I dom första synliga leden som vi får på stoet i sammanställningen från distriktet, får det inte vara för mycket linjeavel, och hänsyn tas även till, ej så vanlig färg.


När stona tagits ut av granskningsgruppen, skickas en sammanställning till sekreteraren, som sedan skickar brev till stoägaren, att denne har ett sto med intressant härstamning. Där står även att stoet bör användas i avel, detta är naturligtvis frivilligt och skall endast ses som en rekommendation. Om man som stoägare inte är intresserad av avel, kanske stoet kan lånas/leasas ut till avel, till någon intresserad. Detta brev är en värdehandling, som följer hästen vid ägarbyte.


Framledes vill vi att detta leder till, att bredda aveln på vår Nordsvenska häst. Men vi skall inte sluta avla på övriga ston, alla ston är viktiga att hålla igång i avel så att inte betäckningssiffrorna sjunker mera.

Det finns stoägare som ringer när dom fått brevet och undrar, vad skall vi betäcka stoet med för hingst? Då har vi sagt att en viss hingst rekommenderar vi inte, men gå gärna in och titta på hingstlinjerna i senaste hingstkatalog, jämför med stoets härstamning och titta på dom olika hingstlinjerna. Om det passar stammässigt, använd då gärna hingstar med särskilt bevarandevärd stam dvs. med få individer kvar i hingstlinjen.

Peter Ström
Sammankallande i granskningsgruppen

Information till distrikten:
Skicka in fler ston för granskning.
Granskningsgruppen träffas två gånger per år, april och oktober

Här hittar du blanketter avseende inventering av FNHs ston i hela riket.

Blankett för stoägare

Sammanställningsblankett för distrikten

Valid CSS!

Sidan uppdaterad 2019-01-27  Copyright: 2015-2020 All rights reserved