hits counter
FNH_logga.png                                                             
 
Hästpass Ägarbyte Tilläggsregistrering Kastrering Länkar
Hem Föreningen EU-projekt Distrikt Avel Registrering Hingstar Ston KBI/FKP Utmärkelser PR/Info allmänt FNH-Ungdom Distriktsaktiviteter Utbildningar Forskning Hästannonser Kontakt Länkar Kalendarium Hästdagar

Registrering

pass_bild.jpg

Mitt i högsäsongen för tillverkningen av pass kommer här lite allmän information från registraturen

När det gäller ägarändringarna är det mycket viktigt att ni kommer ihåg att den blankett ni får från föreningen med uppgifter om både nuvarande och tidigare ägare inte är något juridiskt dokument på att ni äger hästen. Ägarändringsblanketten är bara en information om vem som står som registrerad som ägare hos oss. Vid en konflikt med ex myndigheter är det bara kontrakt och liknande som räknas.
Om hästen byter ägare skall blanketten skickas in till registraturen för komplettering av uppgifter, skulle själva blanketten ha kommit bort kan kopior på kontrakt eller liknande skickas in så görs ägarändringen med dessa som grund. Var noga med att kontrollera att alla uppgifter är ifyllda, datum samt namnteckning av ev delägare.

Enligt den nya hästpassförordningen som trätt i kraft så skall passet skickas till registraturen då hästen kastrerats (oavsett ålder), vid ändring av signalement ex färg och tecken, chipmärkning och då hästen avlivats, gått förlorad eller stulits. Passet är en värdehandling så det bör skickas med rekommenderad post.

Vid ansökan om hästpass kontrollera att alla uppgifter är korrekt ifyllda, var noggrann med att fylla i uppgifterna längst ned på betäckningsrapporten, kom även ihåg att underteckna betäckningsrapporten.
Hästens namn får inte bestå av fler än 12 tecken, inklusive ev mellanslag.

I skrivandets stund har i stort sett alla uppgifter inkommit ang hingstarnas resultat och betäckningar för 2015 och 2016. Jag som språngrulle ansvarig önskar att ni som hingstägare/-hållare blir noggrannare när ni fyller i uppgifterna om stona, ange alltid stoets registreringsnummer då det underlättar inregistreringen i blå basen.
För 2015 ser det ut enligt följande(med reservation för felskrivningar):

·         Betäckta nordsvenska ston 2015      419 st

·         Övriga raser                                   13 st

·         Födda stoföl                                 131 st

·         Födda hingstföl                             117 st

·         Tvillingfödsel                                    1 st

·         Gall                                             123 st

·         Kastat                                          35 st

·         Dödfödda                                      12 st

·         Övriga (okänt resultat)                    13 st

För 2016 ser det ut enligt följande:

·         Betäckta nordsvenska ston             483 st

·         Övriga raser                                   12 st

·         Hingstar med 0 betäckningar              8 st

·         Hingstar med 1-10 betäckta ston      79 st

·         Hingstar med 11 och fler ston            8 st

Jag har i år sett en ökning av ston som är betäckta med fler än en hingst under samma säsong, dessa avkommor kan komma att få göra ett DNA test för att säkerställa härstamningen i samband med utfärdandet av hästpass.

From 2016 finns det möjlighet att rapportera hingstarnas betäckningar via den webb tjänst som SH tagit fram, mer information finns på www.svehast.se

När det gäller avgifter så blir det dyrare ju senare på säsongen man löser betäckningslicens för sin hingst, föreningen kommer även att införa en förseningsavgift då rapporteringen inte inkommer i tid, mer information kommer på hemsidan och i senare upplaga av tidningen.

Med vänliga hälsningar

Anna-Caisa Lindbäck

Valid CSS!

Sidan uppdaterad 2016-10-31  Copyright: 2015-2020 All rights reserved